Toamna nu se numara printre anotimpurile mele preferate, dar nu pot sa nu ma bucur de aroma merelor coapte, a gutuilor dulci – amarui cu puf galben ca de pui sau a unei zile insorite pictata in galben solar, portocaliu si rosu caramiziu.
Va propun astazi un cocktail de toamna, cu ceva bun pentru degustat si ceva frumos pentru ochi.
Sa va spun mai intai despre gemul de gutui. Pentru o portie avem nevoie de:
- 2,5 kg de gutui;
- 3/4 (3 sferturi) kg de zahar;
- 750 ml de apa;
- 2 lamai – se foloseste zeama;
- esenta de vanilie.
Facem siropul – cand apa (750 ml) fierbe, adaugam zaharul si il lasam sa se lege cam 45 min – o ora. Intre timp, se spala gutuile, se curata de coaja, se taie in jumatati si apoi se dau pe razatoarea mare. Chiar daca gutuile se oxideaza pana le punem la fiert, cand vom adauga zeama de la lamaie, isi vor recapata culoarea aurie.
Se mai spumuieste cand este cazul, se amesteca din cand in cand, totul lasandu-se la fiert pentru inca cel mult o ora. Gutuile se leaga repede si e bine sa verificam consistenta gemuluiĀ pe o farfurie dupa 40 minute de cand am pus si fructele in sirop. Cand se opreste focul se adauga o lingura de esenta de vanilie si se amesteca. Se pune gemul in borcane si se sterilizeaza.
Acum va voi arata ce am mestesugit dupa plimbarea de duminica dupa amiaza.
Niste trandafiri de toamna, care daca as fi avut material in diverse culori, ar fi iesit si mai spectaculosi. Ideea am luat-o de pe internet si cum am zis sa nu las toamna cu al ei vesmant frumos sa treaca pe langa mine, am trecut la zamislit. Va voi arata pasii in imagini asa cum i-am gasit si eu, iar in final rezultatul meu
Am pus la baza fiecarui trandafir, pentru a-l fixa, o banda lata de scoci, apoi am legat cu ata de sac si mi-a iesit un buchet asa:
Alte lucruri marunte care intregesc atmosfera de toamna: