Passion pour chocolat

1

Va propun un desert care va poate bucura chiar si 5 zile la rand si pe care il savurez cu placere de fiecare data cand il gust: ciocolata de casa. Numai cat vorbesc despre aceasta, imi ploua in gura  🙂

Ingredientele pentru acest desert delicat sunt:

  • 150 ml apa;
  • 400 g zahar;
  • 100 g unt topit;
  • 250 g lapte praf (neindulcit);
  • 50 g cacao;
  • esenta de rom;
  • dupa preferinta, alune/nuci/migdale/stafide – dar se poate si fara acest ultim ingredient.

Cum procedam ca sa transformam, asemeni unui adevarat alchimist, ingredientele fade intr-o ciocolata fina? Amestecam laptele praf cu cele 50 g de cacao si il lasam asa deocamdata. Punem apa la fiert cu zaharul, amestecand incontinuu. Cand incepe sa fiarba siropul, va face o spuma alba. Din acest moment, in functie de cat fierbeti siropul, asa va iesi ciocolata. Daca o vreti mai moale si cauciucoasa faceti un sirop subtirel; daca vreti o ciocolata faramicioasa – fara sa va inchipuiti ca se va transforma in mici bucatele in maini – faceti un sirop mai gros, ca mierea (mie imi place a doua varianta). Punem intre timp si untul la topit.

lapte praf si cacao

sirop

unt topit

Cand siropul este gata, il punem intr-un alt vas mai mare, adaugam treptat laptele praf si cacaua, untul topit si esenta de rom (cam o lingura). Ingredientele trebuie sa fie bine omogenizate  – daca aceasta compozitie iese cam legata si nu puteti sa o mai amestecati bine, adaugati putina apa fierbinte.

toate ingredientele devin ciocolata

Punem compozitia intr-o tava unsa cu unt sau in care am pus hartie de copt, niveland-o cu dosul unei linguri pe care o inmuiem din cand in cand in apa rece. Punem deasupra nucile, alunele, indesandu-le putin pentru a intra in ciocolata sau, cand servim, putem presara nucile tocate peste bucatile de ciocolata.

ciocolata odihnindu-se in tava

Dupa ce se raceste, se da la frigider pana se intareste. Daca ati preferat un sirop mai moale, va trebui sa stea peste noapte la frigider, daca ati facut siropul ca mierea, deci mai gros, dupa 2 – 3 ore va fi gata de servit.

ciocolata de casa

un duo de succes

ciocolata

chocolat

Sa o savurati cu placere!

P.S. Cantitatile folosite pentru aceasta ciocolata au fost duble fata de cele din reteta.

You may also like...