“Tiramisu” pe limba noastra “inalta-ma” sau “ridica-ma la cer” dezvaluie totul inca din nume. Nu conteaza ca multe regiuni din Italia isi disputa “dreptul de autor” pentru aceasta reteta, ca ar fi un desert talmacit de un bucatar zgarcit care nu s-a indurat sa arunce niste biscuiti si un rest de crema sau ca ar fi fost un desert afrodisiac facut special pentru frumoasele curtezane, ci faptul ca este un desert pufos, cremos, usor, racoritor si gustooooos.
Probabil ca ati auzit de multe retete de tiramisu si ati gustat tot cam atatea, incat nimic nu mai constituie o noutate, dar cand am mancat acest tort pentru prima data dupa reteta pe care va voi impartasi-o aici, am spus ca e prea bun ca sa fie atat de usor de facut si ca e prea usor de realizat ca sa iasa atat de delicios. Dar iese exact asa cum l-am descris mai inainte si se face cat ai zice peste, fara prea mult efort. Daca nu trebuie sa coacem ceva, sa batem spuma sau sa facem crema de unt, atunci eu zic ca reteta este usoara.
Dar sa va dau ingredientele pentru Tiramisu:
- 2 tuburi de brânză topită cu smantana (brânză Gordon) – aproximativ 300 g
- 7 linguri de zahăr
- 4 iaurturi mici Danone Cremoso
- ½ litru de frişcă Hulala (eu folosesc 2 plicuri de frişcă de la Dr. Oetker – acum se numeste spuma pentru prajituri cu gust de frisca)
- 300 ml de cafea dulce rece
- 1 pachet mare de pişcoturi Boromir/Savoiardi (daca aveti o tava mai mare de 22/30 cm, mai luati un pachet mic de rezerva)
- cacao
Cum se face? Mai intai preparam licoarea magica sau altfel spus cafeaua si se lasa la rece pentru ca daca ar fi calda ar inmuia piscoturile prea tare (trebuie sa fie si indulcita). Se bate frisca dupa instructiunile de pe ambalaj (optional puteti pune si un intaritor de frisca, eu am pus la doua plicuri cu praf de frisca un pliculet de intaritor), apoi se da la rece.
Se freaca branza topita cu cele 7 linguri de zahar pana ce zaharul se topeste – la mine a durat cam 5 minute si am folosit paletele pentru aluat de la mixer, avand in vedere ca branza topita e mai consistenta decat o crema obisnuita; se adauga cele 4 iaurturi, apoi frisca pe care am dat-o la rece si gata crema. La tava pe care o folosesc eu (22/30 cm) imi ramane intotdeauna crema in plus.
Dupa ce s-a racit cafeaua, inmuiem piscoturile in cafea (doar le inmuiem si le scoatem imediat), le asezam intr-o tava sau daca vreti pe un platou, apoi se pune crema si iar un rand de piscoturi, astfel incat deasupra sa fie crema.
Eu pun cacao peste tiramisu cand il servesc, altfel la frigider cacaua se inmoaie si nu mai are aspectul pufos.
Pofta buna!! Reusita retetei e garantata – eu am avut succes astazi cu acest tort si la fel si in trecut.