Prajitura alb – negru

1

Dulciurile sunt preferatele mele, nu conteaza ca sunt prajituri, torturi cu ciocoalata/fructe sau inghetata. Desi sunt o mare devoratoare de dulciuri, sotul meu este cel care le pregateste acasa, el e “cake boss”, iar eu ma ocup de mancare, fapt pentru care am spus ca dintre noi doi el o sa fie iubit mai mult de copiii nostri, pe cand eu…cu mancarea de toate zilele… o sa fiu lasata in umbra.

Dar sa va prezint Prajitura Alb – Negru; numele ei ma duce cu gandul la televizoarele alb negru de cand eram mici, dar ea nu e nici pe departe asa de anosta si lipsita de farmec precum vechile televizoare; e o prajitura care se topeste in gura, la care simti cum se sparge fiecare bula de albus dulce, iar dintii patrund usor in aluatul pufos si dulce – amarui de la cacao.

Ingredientele necesare sunt:

  • 6 oua;
  • 1 pachet de margarina/unt – in cele mai multe cazuri folosim margarina – in fotografie apare untul, dar am pus pana la urma margarina;
  • 400 grame de zahar;
  • 300 grame de faina;
  • 1 praf de copt;
  • 100 – 150 ml lapte;
  • 2 linguri cacao;
  • 1 ciocolata amaruie.

ingrediente

Ingredientele trebuie scoase din timp de la frigider ca sa fie la temperatura camerei cand se prepara prajitura. Se freaca margarina cu 200 grame de zahar si galbenusurile, dupa care se adauga faina si praful de copt, apoi laptele si in final cele 2 linguri de cacao. Pnetru aceasta etapa e necesara putina rabdare, zaharul trebuie sa se topeasca inainte de a adauga faina.

margarina cu zaharul si galbenusurile

margarina peste care s-a pus faina

aluatul fara cacao

aluat pentru prajitura Alb - Negru

Se pune in tava pe o foaie de copt si se da la cuptor la foc mic timp de 10 – 15 minute (pana a crescut suficient).

e aproape gata de dat la cuptor

In acest timp se bat albusurile spuma cu celelalte 200 grame de zahar – se bat cu telul, nu la mixer (doar trebuie sa simtiti ca munciti). Se adauga spuma de albus peste aluat si se mai lasa 20 de minute la cuptor.

albusul batut spuma

se pune albusul peste aluat

urmeaza partea a doua de copt

Se taie cu un cutit umezit in apa rece, apoi se rade ciocolata amaruie.

prajitura Alb - Negru delicioasa

serviti, va rog, o prajitura Alb - Negru

Cautand prin carticica preferata a sotului meu din perioada copilariei “Invitatie la Revelion – 1001 idei practice si amuzante pentru revelion” (1970), am gasit si prajitura aceasta, intr-o varianta putin diferita de cea pe care v-am propus-o:

reteta alb negru

You may also like...