“Dulusheata” de cirese amare

4

Voi incepe prin a va da un pont despre cum puteti sa cereti niste dulceata fara a parea lacom sau prost crescut: “Mai tii minte cand fasheai tu dulusheata din acee de cirese si ai pus-o in …?” (locul exact al borcanelor cu bunatati). Sper ca am redat pontul asa cum l-am auzit in camera de camin in urma cu cativa ani si m-am amuzat copios.

Dar ca sa nu fiti la mana cuiva care a facut deja dulceata de cirese, va spun eu cum se prepara pentru a o avea la indemana, cel putin pana o terminati.

Mai intai, alocati ceva timp pentru aceasta activitate destul de migaloasa (spalatul fructelor, scosul samburilor, spumuitul dulcetei, sterilizat). Dupa ce ati pregatit ciresele, incep “masuratorile”: la 5 cani (cana de 250 g) de cirese puneti 1 kg de zahar si 250 ml de apa. Ciresele fara samburi (peste care am picurat niste zeama de lamaie (1 kg cirese – 1/2 lamaie) vor fi puse in cana mai indesat, nu va sfiiti sa le ingramaditi!

cirese dulci amarui

Mai intai punem in cratita zaharul cu apa si facem siropul – asta pana cand se topeste zaharul si incepe sa faca spume, dar nu uitam sa amestecam – dupa care adaugam ciresele si avem grija ca spuma sa nu dea in foc; asadar, spumuim incontinuu la inceput. Focul va fi mic.

fructe inspumate

dulceata spre final - inca se mai spumuieste

Se va lasa pe foc aproximativ 2 ore, 2 ore jumatate maxim, iar din cand in cand mai verificam dulceata pe o farfurie sa vedem cat este de legata. Lasati-o cu mai mult sirop decat o doriti in final, pentru ca lasand-o sa se odihneasca, dulceata se mai intareste (fructele se leaga, absorbind siropul).

picaturi sirop

dulceata in ceaun

degustare

Dupa ce s-a racit, dulceata se pune in borcane inchise foarte bine si se sterilizeaza. Se aseaza borcanele cu dulceata intr-o oala/cratita mai mare pe fundul careia s-a pus un prosop, se umple cu apa, astfel incat apa sa ajunga pana la un deget sub gura borcanului. Se va lasa astfel la foc mic cam 20 – 30 de minute dupa ce apa incepe sa fiarba usor. Nu scoatem borcanele imediat din apa fierbinte, lasam putin sa se raceasca, apoi le infasuram in prosoape.

You may also like...