De Paste, despre Paste

3

Imediat ce voi fi terminat de postat acest nou subiect, Pastele va fi deja in casele si in sufletele noastre. Imi amintesc cu placere traditiile legate de aceasta sarbatoare profund religioasa printre miros de cozonac si pasca si outele viu colorate. Cand eram acasa la parinti, inca din noaptea de Inviere,  tata sau mama punea intr-o cana mare niste apa rece, vreo 2 oua rosii si niste monede pentru ca dimineata sa ne spalam pe fata cu apa respectiva; asta ca sa fim frumosi si rosii la fata ca ouale si plini de belsug – cine se spala ultimul lua banutii. Si daca tot am vorbit de traditii sa va spun si ceva despre simbolistica Pastelui…Ouale sunt simbolul invierii si se sparg in ziua de Paste asa cum Iisus a “spart” portile mormantului Sau; la mine acasa se vopseau doar oua rosii pentru ca rosul e culoarea sangelui, a vietii si le incondeiam cu tata – in fiecare an pastram un ou al familiei pe care scriam numele tuturor, anul si un “Hristos a inviat” sau un desen pascal. Iepurasul nu e tocmai o inovatie a ultimei generatii, el era simbolul fertilitatii pamantene inca de pe vremea paganilor cand se sarbatoreau zilele zeitei Eastre – zeita fertilitatii si a lunii (legenda spune ca Eastre a gasit o pasare ranita, pe care a indragit-o mult si a ingrijit-o, dar care atunci cand a venit vremea sa fie eliberata nu mai avea puterea sa zboare si a fost transformata de zeita in iepuroaica sa se poata apara de pradatori prin fuga; iepuroaica, pastrandu-si obiceiul de a face oua i le daruia zeitei drept multumire ca i-a salvat viata). Astfel, iepurasul este cel care aduce oua de ciocolata si cadouri copiilor cuminti. Mieluseii, dragutii de ei, sunt simbolul biruintei vietii asupra mortii, simbolul Mantuitorului care s-a jertfit pentru pacatele lumii precum un miel nevinovat.

Tinand la aceste traditii, a mirosit si la mine in casa a pasca si cozonac si am aranjat-o in ton cu primavara. Am pregatit graul pentru incoltit inca de sambata trecuta – 17 aprilie, am adunat vreo 3 frunze de afara ca sa le imprim conturul pe oute, pe care le-am vopsit conform instructiunilor de pe ambalajul colorantului si le-am desenat cu o carioca pe baza de ulei (trucuri: ouale proaspete sunt poroase si nu lucioase; ouale trebuie pastrate aprox. 4 ore la temperatura camerei inainte de a le fierbe pentru a nu crapa; de asemenea, cand le fierbem, pentru a nu crapa, le punem in apa rece si nu deja fiarta; le ungem cu putin ulei pentru stralucire deosebita, dupa care le stergem usor cu un servetel). Retetele de cozonac si pasca nu vi le impartasesc inca, dar nu pentru ca ar fi un secret, ci pentru ca abia sunt puse in practica si mai intai trebuie sa treaca testul casei. Pastele viitor vor fi insa si retete 🙂

galben ca un pui

primavara intr-un tablou

Iepurila gradinarul si Gainusa Nusa au adus primavara langa un tablou de toamna

cei mai veseli locatari

harnici si dragalasi

Veselica

pasca scaldata in lumina diminetii

cozonac rumen

un duo de succes

pofta buna

oua incondeiate intr-o maniera moderna - cu o carioca

Hristos a inviat!

in asteptarea Pastelui

Miuta fotbalista

Domnul si Doamna Gasca

primavara

Un alt domn si doamna, Iepurila

graul incoltit

cascadorii de la birou

buna dimineata!

cos de primavara

Morcoveata 2 (Morcoveata 1 e omul de zapada)

sediul central

be he he de peste tot

e cineva acoloooo?

un furacios si o viitoare paracioasa

You may also like...