Pentru ca acusi ne bate la usa Craciunul, va propun o reteta traditionala de dulciuri: turtele cu nuca. Ce le face asa speciale, pe langa aroma placuta a nucii si mirodeniilor, este faptul ca se pregatesc doar in aceasta perioada, fiind un simbol al acestei sarbatori. Parintii mei imi spuneau mereu ca, de fapt, turtele reprezinta scutecele sau pelincile lui Iisus.
E prima data cand fac aceste turte singurica – acasa o mai ajutam pe mama, dar nu la coptul turtelor in sine, ci la umplut – si faptul ca mi-au iesit m-a bucurat enorm, incat am zis ca trebuie sa va impartasesc experienta. In trecut, aluatul se facea in casa, turtele trebuiau intinse cat mai bine, sa fie subtiri, dar acum munca ne este usurata de existenta aluaturilor gata preparate.
Ce ne trebuie:
- nuci (nu le-am cantarit, din pacate, dar va veti face o imagine cand veti vedea fotografiile – eu am mai avut in plus cam 250 de grame de nuca macinata pe care am folosit-o in reteta, deci fiti generosi cu nucile!);
- foi de placinta (eu am folosit Linco);
- zahar (dupa gust – urasc sa spun asta, pentru ca eu, ca si bucatar incepator, am cautat mereu cantitatile exacte, sa mi se spuna cat sa stea la fiert, cat sa pun din asta, “cat, cat si iar cat”; eu am pus vreo 14 linguri), coaja rasa de la o lamaie, 2 plicuri de zahar vanilat, esenta de rom, de vanilie;
Se pune tava neagra de la aragaz pe un ochi de foc, se lasa la incins, apoi se pun foile la copt pentru nici macar un minut, pana cand ele se rumenesc putin de tot – cica rumeneala este cea care le da savoare turtelor….Le-am intors si pe o parte si pe cealalta; uitati cum le-am facut:
Spre sfarsit, masa s-a umplut cu turte rumenite numai bune de pregatit ca specialitate de Craciun:
Dupa ce am mai luat o pauza (coptul lor a durat 1 ora si jumatate, spartul nucilor si macinarea lor alta ora), am revenit sa le umplu. Intr-un lighean am facut un sirop din apa calduta (nu fierbinte, doar “ca la soare” cum se spune din batrani) cu zahar si putina esenta de vanilie. Foile coapte doar se inmoaie in acest sirop si se scot imediat – nu se scufunda si se lasa acolo sau sa se intoarca si pe o parte si pe alta, e suficient o simpla inmuiere rapida; se scurg putin de surplusul de apa – sirop deasupra ligheanului si se aseaza pe un platou un strat de turte, unul de nuca, pana cand deasupra vom aseza un strat generos de nuca. Acesta e procesul:
Si finalul…..
Sunt o delicatesa, va spun eu 🙂