Sarmalute invelite in foi de varza

3

Astazi s-a raspandit din bucatarie un miros absolut incantator, exact ca in desenele animate, cand aroma bucatelor ii ghideaza pe eroi spre locul cu pricina. Am facut sarmale cuibarite  in frunze de varza si acoperite cu putin soric pentru un plus de savoare.

Eu voi trece in revista si ingredientele, poate se afla printre cititori si neinitiati in bucatarie carora le va fi de folos reteta mea, nu doar fotografiile; am facut 42 de sarmalute potrivite – cat sa ajunga pentru 2 persoane pofticioase:

  • 700 grame carne tocata amestec (vita si porc);
  • 2 cepe potrivite;
  • 2 morcovi mici (sau doar unul potrivit);
  • orez – nu mai mult de un sfert de cana, adica aproximativ 50 de grame;
  • varza murata – gustati inainte, de cele mai multe ori trebuie desarata; eu o las peste noapte in apa rece, ii schimb apa de vreo 3 ori si daca tot e sarata recurg la solutii extreme: o oparesc – scufund frunzele in apa fierbinte pentru 30 de secunde, dupa care le scot sa se racoreasca;
  • pasta de tomate;
  • patrunjel, marar, leustean, cimbru – cate putin din fiecare, iar daca va place unul in mod deosebit, nu ezitati sa puneti din belsug;
  • sare dupa gust si un praf de piper;

Perpelesc putin in ulei ceapa, morcovul si mai spre sfarsit adaug si verdeturile (atat proaspete, cat si uscate) si pasta de tomate, dupa care trec la impachetat. Frunza de varza se rupe usor de-a lungul nervurilor, incepand de la marginea frunzei spre mijloc. Si tot asa, una cate una pana se umple ceaunul, pe fundul caruia am pus frunze tocate si cotoare de la varza, dar si o bucata de soric. Acopar cu apa – daca vasul este plin cu sarmale, apa nu trebuie sa cuprinda sarmalele pana sus pentru ca va da in foc (o spun din experienta prin incercare si eroare),  se va adauga pe parcurs apa calda ca sa fiarba in apa si cele de deasupra. Acopar sarmalele cu frunze de varza si o bucata de soric. Le las la foc mic cam o ora pe aragaz si cand incep sa fiarba le pun in cuptor tot la foc mic, le verific din cand in cand, pana cand se scurg 4 ore (eu le-am lasat de la 2 la 6)….Sunt gata cand orezul si frunza de varza sunt moi.

Si o galerie de imagini:

cum am devenit sarmaluta

gatitul sarmalei, nu al miresei

capacirea sarmalutei

adunarea sarmalutelor in foi de varza

sarmale tremurand de frica

Pofta buna!

You may also like...